Achatinidae (oblovkovití)

19. října 2010 v 14:22 | Jiří Kryštof Jarmar |  plži (Gastropoda)

ACHATINY

Achatiny, neboli oblovky jsou největšími doposud žijícími plži na naší plantě. Největší z nich, Achatina fulica, dorůstá až 30 cm. Všichni zástupci oblovek žijí v tropických lesích střední Afriky. Některé z nich byly zavezeny do Jižní Ameriky a tam se začali nekontrolovatelně rozšiřovat. V přírodě se živí shnilými listy, listy různých nejedovatých rostlin a rozmanitými plody. Důležitým prvkem v jejich jídelníčku je vápník. Musí mít zajištěn stálý přísun této látky. V přírodě ožírají ulity jiných plžů, nebo jednoduše kosti. Jejich noha je mohutná a někdy je až o 10cm delší, než ulita sama. Ulita těch největších se pohybuje mezi 15 - 20cm. Ulitu mají různě zbarvenou. Nejčastěji od žluté, přes hnědou až po černou. U některých ji zdobí různé pruhy a skvrnky. Mladí jedinci se stálým přísunem potravy mohou vyrůst až o 1,5cm za měsíc. V zajetí si na zimu většinou utvoří "zátku" a nepřijímají potravu. Achatiny jsou jako všichni plži hermafrodité, to znamená že jedinec má samčí, tak i samičí pohlavní orgány. K rozmnožování jsou vždy potřeba DVĚ oblovky. Po 10 - 20 dnech od rozmnožení, Achatina naklade kolem 100 - 200 vajíček. Ty potom zahrabe do půdy. Na chov jsou celkem nenáročné, ale musí se jim pravidelně vyměňovat substrát.

Příště: Achatina fulica
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Lucie Lucie | E-mail | 16. března 2011 v 18:30 | Reagovat

Krása já sama chovám jednu oblovku a budu mít i druhou

2 Ferris Ferris | 31. srpna 2011 v 19:50 | Reagovat

Chtěl bych opravit docela zásadní chybu. Největší rozhodně není Achatina fulica (oblovka žravá) ale Achatina achatina (oblovka obrovská) a její ulita dorůstá až 30 cm.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama